22 Mart 2018 Perşembe

BU SENEKİ GRİP NEDEN BİR TÜRLÜ GEÇMEK BİLMİYOR?


 Bahar geldi ancak grip kapımızı çalmaktan vazgeçmedi. Bu sene bir hayli şiddetli geçen soğuk algınlığı vakaları ile ilgili uzmanlar uyardı. Gribin mutlaka viral ve bakteriyel açıdan incelenip buna göre tedavi planlanması gerekiyor. Konu ile ilgili İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sedat Özdemir bilgi verdi.


“Günümüzde soğuk algınlığı şeklinde başvuran hastalarımızda baktığımızda iki çeşit salgın görmekteyiz. Birincisi bakteriyel bir enfeksiyon ama önceki yıllara nazaran daha şiddetli ve antibiyotiklere karşı genellikle dirençli bir bakteriden söz ediyoruz. Önceki yıllarda kullanılmış olan antibiyotiklerle karşılaşmış ve direnç kazanmış bir bakteri dolayısı ile sağlık ocaklarında ve acillerden verilen antibiyotiklerle iyileşmeden hastalar tekrar hastanelere başvurmaktadır. Diğer taraftan ise viral bir saldın da beraberinde mevcut. Viral salgında ise boşuna antibiyotik kullanılmakta. Oysa yapılacak kan tetkiki ile onun viral bir hastalık olup olmadığı ayırt edilebilirse hem gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmış olur hem de antiviral ilaçları kullanarak hastalar iyileşmiş olur.
Viral salgında hemofilus imfluenza dediğimiz virüsün iki tipi tarafından da salgın yapılabilmekte. Hemofilus imfluenza A, hemofilus imfluenza B. Son günlerde daha ziyade influenza B karşımıza çıkmaktadır. Başlangıçta ise influenza A ile sık karşılaşıyor idik. İlfluenza A vakalarının durumları ağır olanlarının HBN1 veya HBN3 yönünden de araştırılması gerekir. Yani kuş gribi veya domuz gribi şüphesi olduğundan onların ileri araştırmaya ihtiyacı var. Ancak hemofilus inlfuenza B olanlarda böyle bir ihtimal olmadığı için antiviral ilaçlarla kolayca tedavi edilebilmekte.

Şeker, kalp, tansiyon hastaları daha büyük risk altında.

Bakteriyel enfeksiyonların salgınlarında geç kalındığında bronşit ve bronkopnömoni hemen oluşabilmekte. Böylece de hastaların iyileşmesi daha zor olup daha uzun süre tedaviye ihtiyaç duymakta. Aynı zamanda beraberinde başka hastalığı olan kişilerin, örnek olarak şeker hastalığı, tansiyon kalp hastalığı, alerjik bronşit, astım veya KOAH’ı olanların daha sıkı takip ve tedaviye ihtiyaçları olmakta. Diğerlerine nazaran daha zor iyileşmekteler. Dolayısı ile salgın veya soğuk algınlığı nedeni ile polikliniklere başvuran hastaların başlangıçta virüs mü yoksa bakteriye dayalı mı bir salgın olduğunu ayırt edilmesi gerekecek. Virüsle salgın oluşmuşsa antiviral ilaç bakteri ile oluşmuşsa antibakteriyel ilaçları kullanmamız gerekecek.

Tansiyon ve kalp hastalarında tedavi dikkatli planlanmalı.

Tabi ki, hastalarımızın eşlik eden diğer hastalıkları açısından da özellikle hipertansiyon ve kalp hastalığı olan kişilere de antigribal ilaçları verirken dikkat etmemiz gerekecek. Tansiyon ataklarını tetiklememiz veya onu tetikleyecek ilaçları vermememiz gerekir. Şuna da dikkat etmek gerekir özellikle diyabetik hastalarda, iskemik kalp hastalığı olanlarda, KOAH’ı ve astımı olan hastalarda pnömonileri atlamamamız gerekiyor. Akciğer filmlerini değerlendirip ona göre ilaçlar tavsiye etmemiz gerekir.

Belirtilere dikkat!

Belirtileri normal boğaz ağrısı, ateş, kırgınlık, öksürük, üşüme, titreme semptomlarının yanı sıra bazı hastalarımızda bulantı, bazılarında karın ağrısı, bazılarında ishal görülebilmekte. Özellikle viral enfeksiyonların oluşturduğu durumlarda, virüslerin neden olduğu durumlarda bulantı, karın ağrısı, ishal semptomları da gözükebilir. Bakteriyellerde ise daha ziyade solunum yolu semptomları ile birlikte yüksek ateş, üşüme, titreme ve uzun süren öksürük dikkati çekmekte. Onlarda gecikme fazla olduğu için, kendiliğinden iyileşme beklentisinden dolayı bronşit, bronşiolit, bronkopnömoni veya pnömoni atlanmamalı. Bunu sık görmekteyiz. Dolayısı ile değerlendirirken baştan buna göre değerlendirmeliyiz.

Bir günde geçmiyorsa uzmana başvurun.

Birinci günde bol sıvı, bol C vitamini içeren taze meyve suları, bir tane ağrı kesici ateş düşürücü alıp iyileşme olmazsa ikinci gün gecikmeden doktora başvurmak gerekiyor. Hele ki, başka rahatsızlıklar eşlik ediyorsa hiç gecikmeden uzmana başvurmaları gerekiyor. Bir de grip semptomları ile acil servilere başvuran hastalarımızın o an problemi çözdükten sonra gündüz ilgili uzmanlara başvurarak kalıcı tedaviyi planlamaları gerekir. Yoksa sadece acilden almış olduğu antigribal ilaçlarla tamamen iyileşmeyi beklemeleri onlarda hastalığın daha da ilerlemesine sebep olmaktadır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder